disclaimer

Recenziidetop.ro petrece multe ore cercetând și testând, astfel încât să îți ofere ție șansa de a găsi cele mai bune produse pe care să le achiziționezi. Fiecare produs de aici este selectat independent de către echipa noastră. Dacă alegi să cumperi ceva folosind link-urile de pe pagina noastră, noi vom putea primi un mic comision, care ne va ajuta să ne finanțăm activitățile.

Top 10 cele mai bune Biciclete Fitness 2025

În condițiile actuale în care suntem nevoiți să ne petrecem tot mai mult timp în spațiul propriei locuințe, achiziția unei biciclete de fitness ieftine și bune devine o prioritate. Cu ajutorul ei nu doar că puteți să vă mențineți sănătatea fizica și psihică în condiții optime, dar puteți face și economii la buget. Alegerea celei mai bune biciclete fitness devine însă dificilă dacă nu știți cum să analizați bogata ofertă de biciclete fitness de pe piața comercială.

De aceea, luând în considerare părerea despre bicicletele de fitness exprimate de specialiștilor, dar și părerea utilizatorilor obișnuiți, am conceput un set de criterii tehnice de selecție. Cu ajutorul lor puteți aborda cu încredere oferta de biciclete fitness de pe piață și să alegeți cel mai potrivit model pentru nevoile dumneavoastră

Principalele caracteristici tehnice ale unei bune biciclete fitness

Sistemul de frânare

Sistemul de frânare este principalul aspect de care trebuie să țineți cont în alegerea unei biciclete fitness de calitate. Pe piață există mai multe variante de sisteme de frânare:

Frânarea cu volantă

Cel mai simplu tip de frânare sau de rezistență este cel natural cu volantă. Practic o volantă de 3-20 de kilograme este cea care este pusă în mișcare odată ce vei începe să pedalezi. Dezavantajul este lipasa unor trepte de rezistență, iar dacă scapi în mișcare pedalele există riscul unor accidentări.

Frânare mecanică

Este un model volant mult mai ușor, între 5 și 10 kg, dotat cu trepte de rezistență ce pot fi reglate fie în timpul exercițiului, fie înainte de exercițiu. Aceste modele pot fi fie mecanice, fie electroce – cele ce permit reglarea rezistenței în timpul exercițiului și implică mai mult efort din partea utilizatorului. Dezavantajul acestui model este acela că datorită frecării mecanice produce un zgomot neplăcut.

Frânare magnetică

Acesta este un sistem de frânare care folosește forța electro-magnetică pentru a modifica rezistențele. Rezistența la pedalare se va seta, nu în funcție de ritmul de pedalare, ci din buton. Astfel ori de câte ori vei vrea să modifici rezistența va trebui să faci acest lucru accesând acest buton. Acest model de frână prezintă două avantaje:

  • nu au nevoie de o întreținere deosebită, spre deosebire de cele cu frânare mecanică;
  • sunt foarte silențioase.

Toate bicicletele de tip spinner sunt dotate cu acest sistem de frânare și intră în categoria bicicletelor fitness performante.

Frânare cu fluid

Acesta este un model mai scump, la care volantul este înlocuit cu o elice care este scufundată într-un ulei ce are proprietate dea a-și mări gradul de vâscozitate odată cu gradul de temperatură mai ridicat. Dintre avantajele acestui sistem amintim silențiozitatea și experiența de pedalare cât mai apropiată de cea reală. Dezavantaje sunt prețul ridicat și întreținerea mai dificilă.

Frânare cu aer

Funcționează cam pe același principiu ca și cele cu frânare fluidă, doar că în loc de ulei, elicea folosește aerul pentru a crește rezistența pe măsură ce ritmul pedalării devine din ce în ce mai alert. Este un model silențios care nu are nevoie de o întreținere pretențioasă, și care oferă o experiență de pedalare veritabilă, uneori cureaua fiind înlocuită cu un lanț de bicicletă. Dezavantajele sunt prețul ridicat și oferta săracî de pe piața comercială.

Dimensiuni și greutate

Aceste caracteristici fizice sunt foarte importante în alegerea bicicletei potrivite și trebuie corelate direct cu greutatea și înălțimea utilizatorului. Verificați dacă produsului se poate ajusta ca dimensiuni și pentru ce greutate a utilizatorul este recomandată pentru a evita eventuale nepotriviri. În plus, bicicleta trebuie să se potrivească și spațiului din cameră, pentru a beneficia de tot confortul dorit în intimitatea casei dumneavoastră.

Stabilitatea

Un criteriu important de selecție este și stabilitatea bicicletei pentru a evita orice posibilă accidentare. Dacă o cumpărați din magazinele online, alegeți produse cu greutate mai mare. Dacă alegi un model mai greu asigurăți-vă că este dotat cu roți pentru deplasare, altfel îți va fi foarte greu să o deplasați dintr-un loc în altul.

Brațele bicicletei

Brațele bicicletei fitness pot fi fixe sau mobile. Cele fixe se aseamănă de multe ori cu un ghidon de bicicletă normală, cu o formă ergonomică ce permite un grip puternic. Brațele mobile sunt specifice modelelor eliptice. Scopul lor este acela de a permite și lucrarea brațelor în timpul exercițiului de pedalere.

Ecran și senzori

Cam toate bicicletele de ultimă generație sunt dotate cu un ecran sau cu un computer de bord. În primul rând, acesta trebuie să ofere informații legate de numărul de kilometrii, viteză, timpul petrecut, precum și numărul de calorii arse pentru a fi utile.

Tipuri de biciclete fitness. Avantajele și dezavantajele fiecărui model

Bicicletă staționară fitness

Acest model de bicicletă poate fi clasificat în mai multe subtipuri, în funcție de construcție și de poziția corpului în timpul pedalării.

Bicicletele cu pedalare verticală - sunt potrivite pentru a întării musculatura picioarelor, influențând doar într-o măsură prea mică alte grupe de mușchi. Varianta verticală de bicicletă fitness vă permite să aveți aceiași poziție ca cea a unei biciclete normale. Dezavantajul principal este acela că, după o utilizare prelungită, devin incomode.

Bicicletă fitness cu roți spinner

Este un model de bicicletă verticală cu un preț ușor mai mare însă cu alte avantaje de pedalare accelerată. De exemplu permite executarea unui program de mișcare mai intens, iar experiența pedalării se apropie de cea a pedalării unei biciclete clasice.

Bicicleta staționară orizontală

Acest model este potrivit pentru persoanele care se află în perioada de recuperare sau preferă o poziție mai comodă și confortabilă în timpul executării exercițiilor. Este potrivită pentru cei care au o greutate foarte mare, sau cei care se confruntă cu dureri articulare ori probleme cu spatele. Poate fi folosită și ca aparat de încălzire a mușchilor în vederea exercițiilor ulterioare.

Bicicletă fitness eliptică

Acest tip de bicicletă înlocuiește mișcarea rotativă a pedalelor cu o mișcare oscilantă. Corpul depune mai mult efort fizic, combinând conceptul de bandă de alergat cu cel al bicicletei eliptice. Este preferată de utilizatorii care își doresc să lucreze la un nivel ridicat mai multe categorii de mușchi.

În timp ce bicicleta staționară lucrează doar mușchii picioarelor și abdomenului, bicicleta eliptică lucrează și mușchii spatelui. Dacă este vorba de o bicicletă cu brațe mobile, în mod evident și mușchii brațelor vor fi stimulați într-o măsură mai însemnată.