Alegerea unei boxe portabile poate fi o sarcină cu adevărat dificilă, pentru că există o varietate uriașă de produse și prețuri. Pentru a te ajuta, am adunat câteva informații de la rapoarte și teste făcute de experți, astfel încât am putut alege cele mai bune 10 boxe portabile disponibile pe piață în momentul acesta.
Iubitorii de muzică își doresc să fie însoțiți de aceasta în fiecare moment la vieții lor, iar o boxă portabilă bună este varianta cea mai simplă pentru a face acest lucru. Funcționarea ei autonomă se datorează funcției integrate Bluetooth și sistemele de operare cu care sunt dotate și nu au nevoie de Wifi. Dar cum alegeți o boxă portabilă ieftină și bună din numeroasele oferte de boxe portabile de pe piața comercială?
Cea mai bună direcție de acțiune pentru orice investiție este informarea din articole unde găsiți opinii ale specialiștilor. La fel de importante sunt și părerile despre boza portabilă exprimate de utilizatorii acestor sisteme audio. De aceea v-am pregătit o serie de informații relevante, din ambele tabere, care să vă ajute să achiziționați cea mai bună boxă portabilă.
Cele mai importante caracteristici tehnice ale boxelor portabile
Portabilitatea
Boxele portabile trebuie să fie ușor de transportat și de accea mărimea și greutate modelului contează foarte mult. Dacă vreți să o purtați cu ușurință, alegeți un model mic, compact și cu greutate mică, deoarece există modele care încap chiar și într-un buzunar obișnuit.
Durabilitatea
Boxele mai robuste sunt mai rezistente la stropi de apă, la scurte scufundari. Prin urmare, atunci când alegeți o boxă portabilă, fiți atenți să alegeți un model cu indice IPX ce garantează rezistența la apă și praf. Dacă vreți o boxă pe care să o utilizați în aer liber, ar fi bine să alegeți o boxă care să fie fabricată din materiale rezistente la șocuri și lovituri, precum aluminiul. Chiar dacă sunt mai grele și costă mai mult, cel puțin aveții siguranța că nu se vor strica atunci când le scapați din mână.
Calitatea audio
Această caracteristică este prioritară atunci când alegeți o boxă portabilă. Aceasta ar trebui să reproducă frecvențele joase fără să le distorsioneze la volum tare. De asemenea, un sunet curat și echilibrat este necesar atunci când achiziționați o astfel de boxă. Ca să aveți siguranța unei alegeri bună, trebuie să țineți cont de o caracteristică numită impedanță. Aceasta este rezistența pe care boxele o opun curentului furnizat de amplificator sau cât de mult curent este extras din amplificator. Cu cât această impedanța este mai mică, cu atât calitatea sunetului este mai bună.
Prețul
Prețul rămâne întotdeuna un criteriu important de selecție, dar un preț mai mare nu înseamnă neapărat un produs de o calitate superioară. Dacă vă doriți o astfel de boxă pentru uz personal sau pentru relaxare ocazională, nu are rost să investești într-o boxă portabilă ultra-performantă. Dacă însă aveți nevoie de o boxă foarte performantă pe care să o folosiți frecvent pentru evenimente importante atunci merită o investiție mai substanțială în acest produs.
Modul de alimentare
Majoritatea modelelor folosesc baterii reîncărcabile și este important să fiți atenți la capacitatea acesteia și la durata ei de funcționare. Există modele performante, care pot reda muzică până la 10 ore cu o singură încărcare, însă, în medie, o boxă portabilă poate reda muzică timp de șase ore. În ceea ce privește reîncărcarea boxei, unele modele au o funcție de încărcare rapidă, iar altele nu au această funcție. Încărcarea poate fi făcută la priză sau prin cablu USB, conectat la laptop sau la încărcătorul pentru mașină. Țineți cont și că dacă asculți muzică cu sonorul la maxim, boxa va consuma mai multă energie și, în consecință, bateria se va consuma mai repede.
Raza de acțiune
Cele mai multe modele de boxe pot să funcționeze la o distanță cuprinsă între 1 și 10 metri în funcție de tipul de conexiune. Cea mai bună boxă portabilă merge până la o rază de acțiune de 20 de metri între dispozitiv și amplificator.
Funcții și opțiuni suplimentare
Orice funcție sau opțiune suplimentară a unei boxe portabile nu face decât să sporească calitatea experienței audio. De exemplu:
- Funcția Multiroom – vă permite conectarea la mai multe boxe portabile în același timp, pentru amplificarea sunetului, prin intermediul unei aplicații;
- Accesarea posturilor de radio – cele mai bune boxe portabile îți vor oferi posibilitatea de a accesa posturi de radio atunci când o altfel de conectivitate la un dispozitiv nu este posibilă;
- Micro SD/USB – anumite modele permit și atașarea unui stick USB sau a unui card SD pentru redarea conținutului;
- Funcția de rezistența la apă – îți permite să folosești dispozitivul chiar și în medii predispuse la apă precum cabina de duș, lângă cadă sau la piscină;
- Funcție de auto-stingere – după un repaus de mai mult de 30 de minute, economisind astfel bateria.
Tipuri de compatibilitate. Avantajele și dezavantajele fiecărui model
Boxele portabile se pot conecta prin trei modalități:
Prin Bluetooth
Cele mai multe boxe portabile se conectează prin Bluetooth și dispun de un cablu USB sau micro USB, așa că vă puteți conecta cu ușurință boxa la telefon. În ceea ce privește distanța de conectare, tehnologia este suficient de performantă în prezent astfel încât să permită funcționarea boxei de la distanțe mai mari, fără să fie nevoie să o ții lângă telefon, tabletă sau laptop. O boxă portabilă performantă se poate conecta prin Bluetooth la orice dispozitiv, indiferent de versiunea de Bluetooth cu care acesta funcționează.
Boxa portabilă cu NFC
Near Field Communication este un sistem de conectivitate asemănător cu cel anterior, dar mult mai rapidă deoarece dispozitivele se vor conecta automat la simpla atingere. Pentru a funcționa totuși este nevoie ca cele două dispozitive conectate să fie la o distanță de maxim câțiva centimetrii. În plus mai este necesar ca telefonul sau tableta să dețină posibilitatea pentru acest tip de conectivitate.
Boxa portabilă cu WI-FI
Aceste modele de boxe sunt mai puține, dar oferă un sunet de calitate și o autonomie de funcționare destul de îndelungată. Dezavantajul apare la dependența necesității unei conexiuni de internet. De asemenea, este necesar ca ambele dispozitive să se afle în raza de acoperire a router-ului WiFi. Nu se potrivesc pentru drumeții pe afară.
Boxa portabilă cu USB
Aceasta este o variantă practică atunci când dispozitivul pe care îl folosești nu are suport pentru conexiune fără fir. De exemplu dacă vrei să conectezi boxa portabilă la un CD sau mp3 player, dar și la tabletă, laptop, etc. Dezavantajul evident este dependența de fir, care îi scade mult din scorul de portabilitate și din ușurința folosirii.
Alegerea celei mai bune boxe portabile
Atunci când decideți să investiți într-o boxă portabilă alegeți-o pe cea care se potrivește cel mai bine criteriilor dumneavoastră individuale. Îndreptați-vă totuși atenția spre branduri producătoare cunoscute pentru a avea certitudinea unor materiale de fabricație de calitate și de servicii de garanție și post garanție consistente. Muzică bună și alegeri inspirate!