disclaimer

Recenziidetop.ro petrece multe ore cercetând și testând, astfel încât să îți ofere ție șansa de a găsi cele mai bune produse pe care să le achiziționezi. Fiecare produs de aici este selectat independent de către echipa noastră. Dacă alegi să cumperi ceva folosind link-urile de pe pagina noastră, noi vom putea primi un mic comision, care ne va ajuta să ne finanțăm activitățile.

Top 10 Cele Mai Bune Hdd Externe 2025

Hard disk-urile externe reprezintă una dintre cele mai accesibile moduri de a vă extinde capacitatea de stocare. Acestea sunt conectate la mașini pentru a oferi stocare imediată, fără a fi nevoie de a efectua upgrade hardware suplimentare. Deoarece laptopurile și PC-urile au deja hard disk-uri încorporate pentru a stoca jocuri și software, obținerea de stocare externă ar crește cantitatea de spațiu.

Odată cu tendințele pieței în continuă schimbare, hard disk-urile vin în diferite forme, dimensiuni și design. Acesta este motivul principal pentru care ar trebui să luați în considerare întregul sistem de operare împreună cu nevoile dvs. înainte de a analiza tendințele de pe piață.

De ce ai nevoie de un hard disk extern?

Hard disk-urile externe sunt dispozitive portabile de stocare utilizate de obicei pentru a stoca o gamă largă de elemente de date. Nu durează mult pentru ca stocarea internă a computerului să se umple complet, acesta fiind motivul principal pentru care aveți nevoie de spațiu suplimentar.

HDD-urile externe sunt ușor de utilizat, portabile și transferabile și oferă stocare instantanee oricând trebuie să le utilizați. Cel mai bun avantaj al hard disk-urilor externe este că pot fi conectate la numeroase computere pentru a transfera cantități colosale de date.

În același timp, hard disk-urile externe oferă soluții viabile jucătorilor care ar dori să-și adauge capacitatea PS4. Pe lângă faptul că permite jucătorilor să-și păstreze dreptul de proprietate asupra datelor, oferă o siguranță sporită în comparație cu soluțiile bazate pe cloud.

Tipuri de hard disk-uri externe

Hard disk-urile externe sunt împărțite în două categorii în funcție de software-ul inclus, compatibilitate și modul în care poate fi integrat cu diferite componente. Se poate spune că cel mai important factor distinctiv este tehnologia de stocare, care duce la cele două mari categorii de hard disk.

Discuri hard disk (HDD)

HDD-urile sunt dispozitive de stocare vechi cu discuri rotative și tehnologie magnetică pentru stocarea datelor. Unitatea are un braț cu mai multe „capete” de citire/scriere care înregistrează și preiau date de pe disc. Similar cu modul în care funcționează un aparat de discuri turnant, brațul se mișcă înainte și înapoi pe suprafața discului pentru a accesa diferite segmente de stocare.

Având în vedere că tehnologia HDD a fost folosită mai mult decât SSD-urile, acestea costă în general mai puțin și sunt potrivite pentru datele care trebuie accesate adesea. De obicei, HDD-urile sunt disponibile în dimensiuni de 2,5 inchi pentru laptopuri și dimensiuni de 3,5 inci pentru computere desktop.

Unitate cu stare solidă (SSD)

Denumirea „stare solidă” nu reprezintă tehnologia reală utilizată pentru stocarea datelor. Unitățile Solid State stochează date în circuite integrate, ceea ce are multe implicații, în special în ceea ce privește dimensiunea și performanța.

Deoarece această tehnologie elimină necesitatea unui disc rotativ, unitățile cu stare solidă pot reduce dimensiunea unui timbru poștal. Câte date pot deține, totuși, variază în funcție de model. În mod ideal, SSD-urile sunt potrivite pentru dispozitive mici, cum ar fi convertibile subțiri, laptopuri și dispozitive 2-în-1.

În același timp, SSD-urile au redus dramatic timpul de acces, deoarece utilizatorii nu trebuie să aștepte ca capul de citire/scriere să se „încălzească”.

Ce să căutați când cumpărați un hard disk extern?

Având la dispoziție o mulțime de opțiuni de stocare externă, nu este garantat că cumpărarea oricărui hard disk extern va funcționa în beneficiul dumneavoastră. Este necesar să luați în considerare elementele esențiale înainte de a cumpăra aceste dispozitive de stocare secundare esențiale.

Capacitate de stocare

Majoritatea hard disk-urilor externe variază între 500 GB și 8 TB. Dacă doriți o unitate externă ideală pentru transferul de documente, fotografii sau alte medii de pe niciun dispozitiv pe altul, capacitatea de gamă medie poate fi potrivită.

Stocarea a sute de filme fără a fi nevoie de transferuri frecvente necesită copii de rezervă care merg până la o capacitate de 2 TB. Dacă sunteți interesat să păstrați fișierele pe termen lung, este posibil să doriți un hard disk cu o capacitate de minim 1 TB.

Rețele

În timp ce majoritatea hard disk-urilor externe au conectivitate prin cablu, puteți găsi și dispozitive cu fir pe piață. Cel mai important factor distinctiv este că hard disk-urile fără fir vin cu baterii reîncărcabile integrate și se pot conecta la mai multe dispozitive fără un router.

Cele mai recente modele de hard disk-uri externe vin cu o unitate de stocare atașată la rețea (NAS). Aceste unități vin adesea cu Wi-Fi integrat sau un port Ethernet pentru a adăuga spațiu de stocare pentru mai multe computere de partajat.

În plus, unele NAS vin cu capabilități de tip server de imprimare care permit utilizatorilor să conecteze dispozitive de imprimare la porturile USB pentru a imprima documente de pe mai multe computere din rețea.

Sursa de putere

Hard disk-urile externe au nevoie de obicei de cabluri USB pentru a le porni. Cu toate acestea, unele modele ar putea avea nevoie de o sursă de alimentare suplimentară. Hard disk-urile portabile sunt alimentate de cabluri USB, în timp ce hard disk-urile desktop ar putea avea nevoie de o carcasă externă împreună cu o sursă de alimentare.

O altă opțiune este să conectați cablul USB direct la porturile de intrare USB ale computerului, permițând o mobilitate mai mare și eliminând nevoia unui adaptor de curent alternativ. Dacă utilizați un laptop, hard disk-ul poate consuma mai repede bateria.

Dimensiunea și portabilitatea

Dimensiunile fizice ale unității dictează cât de portabilă va fi. HDD-urile externe au dimensiuni puțin mai mari decât băncile de putere standard și pot încadra în spații mici, deși puțin mai grele.

HDD-urile desktop externe, pe de altă parte, au nevoie de spațiu de stocare permanent în CPU. Prin extensie, portabilitatea lor depinde de cât de ușor puteți muta întregul desktop.

Compatibilitate

Hard disk-urile externe sunt formatate în mod regulat pentru anumite sisteme de operare. O unitate externă formatată pentru Mac OS poate avea probleme de lucru cu sistemul de operare Windows 10.

Cu toate acestea, această configurație nu este ireversibilă. Puteți reformata sau partiționa discurile pentru a avea capacități diferite și pentru a lucra cu sistemul de operare. Dacă doriți să evitați această problemă, confirmați dacă este compatibil cu sistemul dvs. de operare înainte de a cumpăra.

Durabilitate

Hard disk-urile externe moderne vin cu carcase robuste pentru a le proteja împotriva elementelor dăunătoare. În timp ce această tehnologie include atât HDD-uri, cât și SSD-uri, cele două hard disk-uri au un design fizic complet diferit. Unele hard disk-uri chiar vin cu specificații militare față de care se face referire la durabilitate.

SSD-urile sunt mai rezistente la daunele provenite de la căderi, deoarece au mai puține părți mobile decât un hard disk tradițional. Acesta ar putea fi un aspect esențial pentru preferința SSD-ului față de un HDD, mai ales dacă durabilitatea este importantă pentru dvs.

Preț

Mărcile producătoare consideră caracteristicile cele mai relevante pentru nevoile consumatorilor, apoi stabilesc un preț specific pentru acea categorie. Pentru dispozitivele care arată similar la suprafață, veți întâlni o gamă largă de prețuri pentru hard disk. O capacitate mai mare se traduce, în general, la un preț mai mare.

O modalitate de a accesa valoarea este împărțirea prețului HDD-ului la capacitatea sa totală de stocare pentru a obține costul pe gigabyte. De obicei, prețul pe gigaoctet se va reduce cu un spațiu de stocare mai mare. HDD-ul WD 1 TB Blue, de exemplu, costă 0,03 USD per GB, în timp ce WD 6 TB Blue costă 0,021 USD per GB.

Viteza de transmisie a datelor

Mai mulți factori determină performanța unui hard disk extern de calitate pentru consumatori, dar revoluțiile pe minut sunt un aspect important. RPM mai mare înseamnă că datele sunt extrase de capul de citire/scriere mai rapid.

Viteza SATA a unității este adesea o măsură neglijabilă. O unitate modernă ar putea fi specificată ca 3,0 GB pe secundă și 7200 RPM. Primul parametru este viteza SATA, care se referă la viteza maximă a unei conexiuni SATA. Din punct de vedere tehnic, niciun HDD nu este proiectat pentru a transfera date la acest tip de viteză.

Este doar înțelept să considerați RPM ca o valoare de încredere, deoarece un 7200 RPM va funcționa întotdeauna mai repede decât un 5400 RPM.

interfață HDD

După ce vă decideți între HDD și SSD, trebuie să selectați un factor de formă. Există doar două opțiuni, iar configurația dvs. actuală va determina în primul rând alegerea corectă.

Hard disk-urile externe vin de obicei într-un factor de formă de 3,5 inci, cu o capacitate maximă cuprinsă între 10-20 TB. Pe de altă parte, HDD-urile pentru laptop tind să vină într-un factor de formă de 2,5 inchi împreună cu o capacitate de stocare de 5-10 TB.

Dispozitivele cu stare solidă sunt mai mici decât HDD-urile, deoarece nu au părți mobile. Dacă trebuie să conectați un SSD la o jachetă de 3,5 inchi, ați putea lua în considerare utilizarea adaptoarelor pentru a face această interfață viabilă.

Proiecta

Designul unui hard disk extern determină calitatea construcției acestuia. Un design argintiu din aluminiu rezonează perfect cu carcasa iMac-ului Apple. Dacă sunteți atât de special în ceea ce privește eleganța, poate doriți să luați în considerare acest design.

Un design subțire din metal este, de asemenea, portabil și atrăgător. Pe lângă determinarea durabilității hard diskului, designul dictează atractivitatea vizuală a unității.

Caracteristici suplimentare

Utilizarea hard disk-urilor depășește extinderea stocării computerului pentru fișiere, muzică și videoclipuri. Versatilitatea lor incredibilă extinde utilizarea lor la consolele de jocuri pentru a îmbunătăți viteza de recuperare și stocare.

Hard disk extern pentru extinderea consolei de jocuri

Utilizarea unui hard disk extern pentru console de jocuri creează mai mult spațiu de stocare. Deoarece jocurile necesită multă memorie, un HDD extern poate îmbunătăți capacitatea computerului de a stoca mai multe jocuri.

În general, nu este necesară preformatarea fișierelor pentru a utiliza un hard disk extern pentru jocuri. Datorită acestei flexibilități, hard disk-urile externe pot oferi o modalitate excelentă de a partaja jocuri pe mai multe dispozitive.

Există anumite scenarii în care ar putea fi necesară preformatarea fișierelor. Dacă intenționați să utilizați hard disk-ul pentru extinderea consolei de jocuri, asigurați-vă că verificați compatibilitatea acestuia cu sistemul de operare pentru a compensa apariția acestui obstacol.

Porturi externe suplimentare

Viteza de transfer este la fel de importantă ca și spațiul de stocare dacă intenționați să transferați în mod regulat fișiere înainte și înapoi. În timp ce SSD-urile transferă de obicei date mai repede decât HDD-urile, conectorii de porturi externi suplimentari sunt, de asemenea, cruciali.

Majoritatea PC-urilor și laptopurilor acceptă porturi USB 2.0, dar cele mai noi vin cu porturi USB 3.0. Teoretic, porturile USB 2.0 au o lățime de bandă maximă de 480 Mbps, în timp ce USB 3.0 poate suporta până la 5 Gbps. Aceasta înseamnă că vă puteți aștepta la o performanță mai mare cu USB 3.0 decât cu porturile USB 2.0.

garanție

Hard disk-urile externe sunt de obicei componente electronice fragile. O scădere ușoară poate să nu provoace daune considerabile, dar ar putea face hard disk-ul inutil.

O garanție este menită să acopere astfel de daune și să vă permită să vă înlocuiți componenta fără prea multe bătăi de cap. Cu toate acestea, o garanție mai extinsă ar putea însemna că dispozitivul are șanse mai mari de a se deteriora. În mod ideal, selectați hard disk-uri cu o garanție între unu și doi ani.

Siguranță

Un element notabil al hard disk-urilor externe este că sunt incredibil de portabile, chiar dacă sunt la capătul mai mare. Puteți să vă protejați hard diskul de hackeri atunci când sunteți online, dar asta nu înseamnă că nu poate ajunge în mâinile greșite.

Pentru a atenua astfel de apariții, majoritatea hard disk-urilor vin cu măsuri de securitate de criptare. Chiar dacă unitatea dvs. nu are criptare, probabil că o veți găsi compatibilă cu software-ul de criptare. Puteți utiliza un sistem de securitate fizic, cum ar fi o intrare de cod PIN pentru a debloca accesul la date.

Conectivitate la cloud

A existat o schimbare fenomenală de la stocarea fizică la dispozitivele de stocare activate în cloud. Majoritatea instituțiilor încep încet să aprecieze stocarea în cloud, care este o tehnologie încorporată în hard disk-uri.

Unitățile NAS utilizează tehnologia cloud, unde dispozitivele conectate în rețea pot fi accesate prin internet. Indiferent de cât de sigure ar fi datele dvs., stocarea în cloud este o soluție ideală pentru a recupera datele în caz de deteriorare.

Sistem de răcire

Hard disk-urile folosesc motoare pentru a-și învârti plăcile în ordinul a până la 15.000 de rotații pe minut. Ca produs secundar inevitabil, căldura este una dintre cele mai frecvente cauze ale defecțiunii hard disk-ului din cauza accidentelor de cap, expansiunii și „scurturilor” electrice.

Supraîncălzirea este complet prevenibilă, deoarece majoritatea hard disk-urilor externe vin cu aripioare metalice care funcționează ca radiatoare. Cu toate acestea, ar trebui să urmăriți temperatura ambiantă și să luați în considerare reducerea utilizării atunci când temperatura șoferului depășește 40 oC.

Pe lângă instalarea de aplicații dedicate menite să monitorizeze temperatura, luați în considerare actualizarea sistemului de răcire al computerului pentru a reduce riscul de deteriorare.