disclaimer

Recenziidetop.ro petrece multe ore cercetând și testând, astfel încât să îți ofere ție șansa de a găsi cele mai bune produse pe care să le achiziționezi. Fiecare produs de aici este selectat independent de către echipa noastră. Dacă alegi să cumperi ceva folosind link-urile de pe pagina noastră, noi vom putea primi un mic comision, care ne va ajuta să ne finanțăm activitățile.

Top 10 Cele Mai Bune Mașini De Facut Paine 2025

Să-ți faci propria pâine de la zero poate fi o experiență distractivă; cu toate acestea, poate fi dezordonat și consumator de timp. În timp ce se cunoșteau unele soluții de ușurare a procesului (cum ar fi mixerele pe stand), adevărata soluție la această dilemă a venit abia în 1986. Anul acesta a fost prezentat primul aparat de pâine. Ca urmare, noi oportunități pentru brutarii de acasă au devenit realitate, deoarece mașina putea efectua totul, de la amestecare și frământare până la odihnă și coacere singură.

Cum să alegi cea mai bună mașină de pâine: caracteristici esențiale

Înainte de a cumpăra un aparat de pâine, sunt câteva aspecte de luat în considerare. De la a vă asigura că aveți suficient spațiu pentru mașină până la găsirea setului optim de programe de coacere, vă explicăm diferențele dintre diferitele modele și cum să îl găsiți pe cel potrivit.

Dimensiunea și greutatea mașinii

Deși există aparate de făcut pâine compacte, majoritatea modelelor sunt destul de voluminoase. Gândiți-vă dacă vă veți depozita aparatul în permanență pe blat sau dacă îl veți lăsa din vedere. Asigurați-vă că dimensiunile se potrivesc cu spațiul disponibil.

Greutatea este un alt aspect de luat în considerare, mai ales dacă aparatul dvs. de pâine nu va fi afișat permanent. Majoritatea modelelor cântăresc 5-6 kg, dar unele pot avea peste 8 kg. Alegeți un model din gama de greutate pe care vă simțiți confortabil să o transportați.

Când căutați un spațiu pe blat, este indicat să lăsați câțiva centimetri în plus în jurul mașinii atunci când acesta funcționează. Unele mașini de pâine se clătinesc ușor în timpul fazei de frământare și ar putea chiar să iasă de pe blat.

În cele din urmă, majoritatea aparatelor de pâine se deschid vertical; acesta este un lucru de reținut dacă aveți dulapuri la nivelul ochilor instalate deasupra blatului.

Forma de paine

Mașinile moderne de făcut pâine pot fi clasificate în două grupe. Ei fac fie pâini pătrate, verticale, fie orizontale, dreptunghiulare.

  • Mașinile de pâine verticale sunt excelente pentru bucătăriile mai mici. Pâinea poate avea uneori o formă particulară care ar putea să nu se potrivească în prăjitorul dvs. de pâine. Unele modele pot suferi, de asemenea, de coacere neuniformă, producând pâine cu fundul mai întunecat și blatul deschis.
  • Producătorii de pâine orizontal livrează pâini care arată vizual similar cu ceea ce puteți cumpăra dintr-un magazin alimentar. Astfel, funcționează mai bine pentru prăjitoarele de pâine și sandvișurile cu aspect standard. Cu toate acestea, ele necesită mai mult spațiu de depozitare. De asemenea, modelele orizontale pregătesc de obicei pâini de capacitate mai mare. Cu toate acestea, o tavă de pâine orizontală poate reprezenta o provocare pentru frământare dacă mașina are doar o paletă.

Palete de framantat

Majoritatea mașinilor de pâine vor avea o singură paletă, dar modelele high-end pot avea mai multe. Unele aluaturi se comportă diferit față de altele, iar paletele specializate permit o frământare mai uniformă.

De obicei, paleta rămâne pe loc în timpul coacerii. Trebuie să-l scoți când pâinea este gata, iar în pâine rămâne o mică gaură. Unele modele vor avea cârlige speciale pentru a ușura scoaterea vâslei; de asemenea, puteți să-l ungeți ușor pentru a preveni lipirea. Totuși, dacă vrei pâini fără găuri, caută un model cu palete pliabile sau detașabile.

Dimensiunea pâinii

Pâinea de casă nu va dura atât de mult decât cea cumpărată din magazin, deoarece nu conține conservanți. Prin urmare, cel mai bine este să selectați dimensiunea pâinii ținând cont de câte guri trebuie să hrăniți. Majoritatea aparatelor de pâine au 2-3 opțiuni de mărime a pâinii. Cu toate acestea, unele sunt croite pentru capacități mai mari (1 kg și mai mult), iar unele vor face doar pâini mici până la mijlocii (500-900 g).

Mașinile de pâine pentru pâini mai mari vor avea, de asemenea, cerințe mai mari de putere. Puterea mai mare ajută și atunci când vine vorba de a face pâine densă sau pâine cu adaos de nuci, fructe și semințe. Modelele de aparate de paine mai mici tind sa fie mai economice.

Setări pentru culoarea crustei

În funcție de tipul de pâine care se face și de preferințele individuale, întunericul crustei poate diferi. Prin urmare, aproape toate modelele oferă 2-3 setări, de la ușoare la medii.

Cele mai comune moduri de coacere

Cel puțin, doriți o mașină cu programe speciale pentru pâine albă, pâine integrală (sau grâu integral) și un ciclu de aluat. Cu toate acestea, majoritatea producătorilor de pâine din zilele noastre prezintă o gamă de programe mult peste acest minim și permit crearea diferitelor tipuri de pâine. Iată câteva dintre cele mai comune programe:

  • Franceză – mai moale și mai aerisită decât majoritatea tipurilor de pâine albă. Se face de obicei fără a adăuga ulei sau grăsime și se caracterizează, de asemenea, prin crusta sa ușoară și crocantă.
  • Fără gluten – dacă ați încercat vreodată să faceți produse de patiserie fără gluten, veți ști că aluatul se comportă diferit. Obținerea unei mașini de pâine cu o setare fără gluten este utilă dacă există cineva cu alergii în gospodăria ta. Unele modele vor avea un singur program, în timp ce altele pot oferi mai multe, în funcție de tipul de făină fără gluten pe care îl utilizați.
  • Setare rapidă sau rapidă – în modul Standard, prepararea pâinii dumneavoastră poate dura cu ușurință 3-4 ore. Deoarece pot exista situații în care nu aveți atât de mult timp, majoritatea modelelor vor avea și una sau mai multe opțiuni care scurtează procesul la 1-2 ore. Deși știi că textura și gustul sunt de obicei inferioare față de ceea ce obții după un ciclu complet.
  • Aluat – având un gust acidulat, bogat, pâinea cu aluat are un centru moale și crustă groasă. Pregătirea acestuia necesită destul de mult timp, deoarece va trebui să pregătiți starterul în avans și să-l lăsați să stea. Din păcate, nu multe mașini de pâine sunt optimizate pentru a o face.
  • Secara – mai închisă la culoare și mai densă decât pâinea de grâu, pâinea de secară este mai bogată în fibre și nu toate modelele o pot pregăti bine. Dacă îți place pâinea de secară, cel mai bine este să cauți un model cu un program anume.
  • Brioche – aceasta este o pâine dulce cu o textură fragedă de origine franceză. Brioșul are un conținut mai mare de ouă și unt decât majoritatea tipurilor de pâine; astfel, necesită un ciclu de gătit diferit.
  • Programe personalizate – unele mașini de pâine de ultimă generație permit crearea propriilor programe personalizate. Aceasta înseamnă că puteți alege durata fiecărei etape a ciclului de coacere.

Moduri suplimentare

  • Ciclul de aluat - aproape fiecare mașină de pâine va putea pregăti aluatul fără a-l coace. Cele mai avansate modele pot avea cicluri specifice de aluat pentru pizza, paste și alte produse de patiserie.
  • Dulceată – Această setare permite prepararea ușoară a conservelor din fructe și fructe de pădure. Va trebui doar să le turnați în borcane după aceea.
  • Iaurt – în această setare, aparatul va menține temperatura potrivită pentru a fermenta laptele și a pregăti iaurtul.

Caracteristici suplimentare

Mașinile moderne de fabricare a pâinei vin și cu destul de multe funcții care nu sunt esențiale, dar fac procesul mai automat și mai convenabil.

Dozatoare automate

Daca iubesti painea cu ingrediente adaugate (cum ar fi nuci, fructe uscate), cauta un model cu dozator automat de ingrediente. Va trebui doar să-i umpleți recipientul cu bunătăți pre-tocate înainte de a începe programul, iar aparatul le va adăuga în aluat la momentul potrivit.

Unele modele high-end vor avea, de asemenea, un dozator separat de drojdie. Acest lucru permite adăugarea drojdiei după amestecarea inițială și împiedică activarea ei prea devreme.

Temporizator de întârziere

Dacă doriți pâine caldă, proaspăt coaptă, cu micul dejun sau după muncă, o mașină de pâine cu temporizator de întârziere este o necesitate. Acest lucru permite cântărirea tuturor ingredientelor și introducerea lor în mașină la un moment convenabil. Apoi, pur și simplu selectați ora la care pâinea trebuie să fie gata, iar producătorul de pâine o va livra.

Rechemarea memoriei

Dacă există o pierdere momentană de putere sau cineva oprește mașina accidental, majoritatea modelelor vor opri ciclul și va trebui să începeți de la început. Cu toate acestea, unii producători de pâine pot relua procesul de unde au fost lăsați.

Fereastra de vizualizare

Majoritatea brutarilor de acasă simt nevoia de a verifica progresul din când în când. Astfel, multe modele de mașini de pâine au o fereastră de vizualizare din sticlă care vă permite să observați procesul.

Setare de păstrare la cald

Nu este întotdeauna posibilă sincronizarea perfectă a timpului de mâncare și a sfârșitului ciclului de coacere. Prin urmare, multe modele permit menținerea la cald pâinea tocmai coaptă până la o oră.