disclaimer

Recenziidetop.ro petrece multe ore cercetând și testând, astfel încât să îți ofere ție șansa de a găsi cele mai bune produse pe care să le achiziționezi. Fiecare produs de aici este selectat independent de către echipa noastră. Dacă alegi să cumperi ceva folosind link-urile de pe pagina noastră, noi vom putea primi un mic comision, care ne va ajuta să ne finanțăm activitățile.

Top 10 cele mai bune Monitoare Gaming 2025

Alegerea unui monitor gaming poate fi o sarcină cu adevărat dificilă, pentru că există o varietate uriașă de produse și prețuri. Pentru a te ajuta, am adunat câteva informații de la rapoarte și teste făcute de experți, astfel încât am putut alege cele mai bune 10 monitoare gaming disponibile pe piață în momentul acesta.

Împătimiții de jocuri pe calculator știu că monitorul este una din componentele cele mai importante pentru a avea o experiență plăcută de relaxare. De aceea, ei acordă o atenție deosebită alegerii celui mai bun monitor de gaming dintre toate ofertele existente pe piață. Dar ce înseamnă un monitor de jocuri bun și prin ce se deosebește acesta de unul normal. Ne-am gândit să vă prezentăm cele mai multe caracteristici tehnice de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți un monitor gaming.

Caracteristicile tehnice relevante, specifice monitoarelor gaming

Rezoluţie monitorului

Cea mai importantă caracteristică tehnică de care trebuie să țineți cont în alegerea monitorului de jocuri este, desigur, rezoluția sa. Tipologia lor este diversă de 1080p (Full HD), 1440p (QHD / 2K) și 2160p (UHD / 4K). Cu cât de mare rezoluția cu atât calitatea imaginii este mai mare și detaliile vizuale mai semnificative. Toate lumea își dorește o rezoluția a monitorului cât mai mare, dar ea depinde de capacitatea hardware-ului de a suporta această rezoluție.

Iubitorii de jocuri video au însă calculatoare puternice, cu o putere mare a plăcii video, pentru o performanță și o calitate vizuală superioară. Aceste calculatoare pot suporta monitoare cu o rezoluție mare, QHD sau UHD fără nicio problemă.

Mărimea ecranului

În general, mărimea monitoarele pentru jocuri trebuie să fie cuprinsă între 21 și 27 inch, dimensiune ce asigură un confort vizual optim. Dimensiunile monitorului de gaming depinde și de spațiul fizic unde va fi amplasat. Dacă aveți un birou mai mic și stați prea aproape de monitor, alegeți un monitor de dimensiuni mai mici. Nu are rost să alegeți un monitor prea mare, deorece vederea periferică la ochi este undeva la 35 de grade perpendicular cu direcția în care privim, restul se vede blurat.

Timpul de răspuns

Timpul de răspuns al pixelilor monitorului, măsurat în milisecunde, reprezintă timpul necesar pentru ca un singur pixel să treacă de la negru la alb sau între diferite nuanțe de gri. Cu cât acest timp este mai mic cu atât vor fi mai line și mai estompate mișcările camerei. Un jucător profesionist va alege monitoare cu timp de răspuns cuprins între 1 și 4 ms pentru a experimenta cele mai interesante și autentice senzații în joc.

Tehnologia display-ului

Pe piața comercială sunt două tipuri de display-uri, fiecare cu caracteristicile sale specifice: TN (twisted nematic) și IPS (in-plane switching):

  • Display-ul TN are avantajul de a suporta timpi de răspuns mai rapizi;
  • Display-ul IPS oferă o calitate vizuală mai bună, o redare a culorilor mai vibrante și mai precise, precum și unghiuri de vizualizare mai bune, caracteristicile ideale pentru jocurile video.

Conectori specifici unui monitor de jocuri

Un monitor de jocuri poate avea următoarele intrări și ieșiri, de care trebuie să țineți cont când faceți această investiție:

  • Display Port de 1.4 – cea mai bună alegere pentru transferul video sau audio pe calculator;
  • HDMI de 1.4 -2.0 – acestea nu suportă rate de reîmprospătare la rezoluții mai mari ca DisplayPort,
  • ieșire audio de 3.5 mm – pentru a conecta căștile sau difuzoarele direct la monitor în loc de panoul din spate al plăcii de bază sau de panoul frontal al carcasei;
  • intrare audio de 3,5 mm;
  • mai multe porturi USB.

Rata de împrospătare

Rata de reîmprospătare, măsurată în Hertz, arată de câte ori monitorul poate reîmprospăta imaginea afișată pe secundă. Acest lucru determină numărul de cadre pe secundă ce va fi afișat pe monitor. Monitoarele pentru jocuri pot avea următoarele rate de reîmprospătare de 60Hz, 144Hz și 240H. Evident că este important să alegeți un monitor cu o rată de împrospătare cât mai mare, dar faceți acest lucru doar dacă aveți o placă video performantă capabilă să o susțină, altfel este o investiție inutilă.

Funcții și opțiuni suplimentare

Monitoarele de gaming pot avea și funcții sau opțiuni suplimentare ce vă pot îmbunățății experiența jocului pe calculator. Enumerăm câteva dintre acestea:

  • redarea muzicii fără difuzoare externe;
  • protejarea ochiilor prin sistemul Eye Saver sau;
  • ecran curbat, ce oferă o experiență complet diferită a rulării jocurilor video.

Nu ezitați să căutați și să verificați existența acestor opțiuni în modelele de monitoare ce întrunesc cele mai multe din criteriile dumneavoastră de achiziție.

Brand cunoscut

La fel ca în orice alt domeniu, un brad de succes în producția de monitoare și calculatoare înseamnă o calitate superioară a elementelor componente și o atenție sporită dedicată detaliilor. În plus se remarcă o specializare a acestor companii producătoare pe anumite elemente componente pentru a deveni cei mai buni în domeniu. Nu sunt de neglijat nici alte avantaje precum garanția post achiziție oferită de aceste companii, de cel puțin doi ani sau posibilitatea de schimbare a unor componente în service-urile lor specilizate, existente în toate orașele mari din țară.

Alegerea informată este cea mai bună alegere!

În general informația înseamnă putere, mai ales când decidem să investim în obiecte de valoare. Alegerea monitorului pentru jocuri pentru un împătimit al jocurilor este cu adevărat o investiție importată, iar caracteristicile tehnice ale acestuia, prezentate în acest articol, vă pot ajuta să faceți alegerea optimă. Cel mai important aspect de la care plecați este prețul de achiziție. Un monitor de gaming bun nu este ieftin și jucătorii știu asta.

Pentru a scurta timpul de căutare și comparare a modelelor existente pe piață, vă recomandăm să faceți acest lucru în mediul on line. Va fi mult mai ușor și mai eficient. Chiar și părerile exprimate de alți clienți, jucători împătimiți de jocuri video, pot fi o sursă importantă de inspirație. Mai apoi, după ce ați ales modelele cele mai apropiate de criteriile dumneavoastră de selecție puteți merge la cele mai bune magazine de profil pentru a testa fizic produsele. Nu vă jenați să întrebați repsonsabilului de magazin tot ceea ce contează pentru dumneavoastră, să testați fiecare model în parte, să citiți documentele tehnice aferente pentru a face cea mai inspirată alegere.