Ne gândim adesea că procesorul unui computer este cea mai importantă parte a unui computer. Plăcile grafice sunt componente la fel de esențiale, deoarece sunt responsabile pentru calitatea imaginilor afișate pe monitor. O placă grafică puternică asigură imagini de înaltă calitate și, la rândul său, o experiență de joc și editare mai bună. Creatorii de conținut profesioniști și jucătorii care iubesc grafica epică trebuie să evalueze dacă un GPU este o achiziție bună. Ghidul nostru cuprinzător vă va ușura căutarea și vă va asigura că cumpărați o placă grafică care se potrivește cel mai bine nevoilor dvs.
Când trebuie să cumpărați o placă grafică
Cardurile grafice sunt utile pentru jucători și non-gamers, în special pentru creatorii de conținut profesioniști și pentru mineri de criptomonede. Deși este posibil să fiți un utilizator obișnuit de computer, veți avea nevoie de o placă grafică separată, neintegrată, pentru a afișa imaginile pe monitor.
O placă grafică permite performanțe de vârf dacă lucrați cu programe solicitante sau jucați jocuri video grele. Cu toate acestea, vă va permite să accelerați o serie întreagă de sarcini obositoare implicate în procesarea imaginilor.
Tipuri de plăci grafice
Există o gamă largă de opțiuni pentru plăcile grafice din care puteți alege. Actualizarea plăcii grafice vă permite să vă distrați ușor la jocuri video și să editați videoclipuri HD. Deci, este esențial să știi ce tip de placă grafică este potrivită pentru computerul tău.
Discret vs. Placa grafica integrata
O placă grafică discretă este un GPU distinct de unitatea de procesare, în timp ce o placă grafică integrată este încorporată în procesor. Deoarece cardurile integrate nu sunt independente, ele tind să aibă performanțe scăzute, deci nu sunt ideale pentru software-ul vizual de mare putere sau jocurile video. În ciuda acestui fapt, grafica integrată este prietenoasă cu bugetul, nu generează multă căldură și nu consumă multă energie.
Pe de altă parte, ar trebui să investiți în plăci grafice discrete pentru a vă folosi computerul pentru sarcini grafice intensive. Deoarece cardurile discrete sunt distincte de procesor, acestea oferă performanțe mai mari, sunt mai rapide și mai bune decât cele integrate. GPU-urile discrete permit, de asemenea, personalizarea, astfel încât să puteți adăuga mai multe ventilatoare de răcire dacă doriți să overclockați placa grafică.
În general, este recomandat să achiziționați carduri discrete, deoarece, deși sunt ameți de putere, oferă o grafică clară și clară rapid. În plus, au viteze mari de clock și răcire avansată, deci sunt semnificativ mai bune decât GPU-urile integrate.
Laptop vs. Desktop
Atunci când alegeți între un GPU pentru laptop și un GPU pentru desktop, există câțiva factori pe care ar trebui să îi luați în considerare. În general, GPU-urile pentru laptop sunt mai scumpe, portabile și foarte convenabile. Pe de altă parte, GPU-urile desktop sunt prietenoase cu bugetul, nu sunt mobile și convenabile.
În ceea ce privește performanța, plăcile grafice pentru desktop sunt mai bune, deoarece GPU-urile pentru laptop au performanțe slabe în multe domenii. Plăcile grafice pentru desktop au viteze de ceas excepționale decât GPU-urile pentru laptop, deoarece un spațiu mai proeminent le sprijină. În plus, sistemul de răcire al desktopului este mai eficient, astfel încât permite overclockarea. Din cauza spațiului limitat, overclockarea este imposibilă în GPU-urile laptopurilor. GPU-urile desktop sunt foarte ușor de actualizat și înlocuit, spre deosebire de GPU-urile de laptop, deoarece sunt integrate.
NVIDIA vs. AMD
Atunci când alegeți plăcile grafice, nu este neobișnuit să întâlniți două mărci de top; AMD și NVIDIA. Aceste mărci lansează plăci grafice excepționale pe piețe. Cu toate acestea, ele diferă în aspecte precum caracteristici, performanță, preț și eficiență. Dintr-un motiv întemeiat, credem că NVIDIA se află în fruntea clasamentului și este mai bună pentru cumpărătorii care prețuiesc performanța față de costuri.
Caracteristicile acceptate de GPU-urile AMD pot fi acceptate de plăcile grafice NVIDIA, în timp ce AMD nu poate suporta majoritatea caracteristicilor plăcilor grafice NVIDIA. NVIDIA oferă funcții mai bune care sunt actualizate des pentru a răspunde cerințelor pieței. Mai mult, plăcile grafice NVIDIA sunt mai silențioase și mai reci decât plăcile grafice AMD, care sunt mai zgomotoase și mai fierbinți.
Când ne uităm la hardware, NVIDIA este mai avansat decât AMD. NVIDIA are hardware DLSS și SHIELD care a permis utilizarea cardurilor în tehnologiile mobile. În același timp, în ceea ce privește înlocuitorul de sincronizare verticală, sincronizarea NVIDIA G este mai bună decât Free Sync de la AMD în ceea ce privește performanța. Sincronizarea G este mai bună la armonizarea ratei de reîmprospătare a monitorului cu rata de cadre.
Ce să căutați atunci când cumpărați o placă grafică
Plăcile grafice sunt una dintre cele mai scumpe componente ale unui computer. Prin urmare, este corect să iei măsurile necesare pentru a-l obține pe cel potrivit. Credem că ar trebui să țineți cont de unele aspecte și caracteristici atunci când sunteți pe piață pentru o placă grafică.
Grafică și cantități de memorie
De obicei, prima caracteristică afișată la denumirea unei plăci grafice este cantitatea de memorie RAM video. Memoria unei plăci grafice este vitală pentru calitatea imaginii, deoarece vă permite să jucați jocuri la rezoluții mai mari. O VRAM mare vă permite să jucați jocuri video grele care utilizează cantități uriașe de date pentru a afișa imagini complexe. RAM insuficientă face ca imaginile complexe să vă supraîncărce grafica și duce la o performanță slabă. Prin urmare, ar trebui să optați pentru plăci grafice cu suficientă VRAM.
Lățimea de bandă
Lățimea de bandă se referă la viteza memoriei video cu acces aleatoriu. De obicei, se măsoară în gigaocteți pe secundă. Această caracteristică este importantă deoarece o lățime de bandă mare a memoriei permite afișarea imaginilor de calitate superioară. Atunci când placa dvs. grafică are o lățime de bandă mare de memorie, sunteți sigur că datele vor ajunge mai repede la nuclee. Prin urmare, vă veți putea bucura de grafica video fără întreruperi și cu o claritate perfectă.
Rată de reîmprospătare
Scopul unei plăci grafice este de a afișa imagini pe monitor cât mai curând posibil. Cu toate acestea, monitoarele își reîmprospătează imaginile des, la o rată stabilită de 60 Herți. Monitoarele cu rate de reîmprospătare mai ridicate sunt perfecte pentru o experiență de joc excelentă și supremă, deoarece ajută la eliminarea neclarității. Prin urmare, ratele de cadre ale unei plăci grafice ar trebui să corespundă cu rata de reîmprospătare a unui monitor. Dacă sunt afișate mai multe cadre decât poate suporta monitorul, ecranul va avea loc.
Rezoluţie
Rezoluția presupune claritatea imaginii vizuale afișate pe monitor. Când achiziționați o placă grafică, trebuie să vă asigurați că se potrivește cu rezoluția monitorului dvs. O rezoluție mare a monitorului necesită mai multă putere de procesare grafică pentru a găzdui pixelii pe care monitorul îi va afișa. În plus, dacă intenționați să vă actualizați monitorul, este posibil să doriți să începeți cu o placă grafică de ultimă generație. În acest fel, atunci când achiziționați monitorul de înaltă rezoluție, nu va trebui să faceți upgrade plăcii grafice pentru a-l gestiona.
Dimensiunile plăcii grafice
Plăcile grafice sunt măsurate în funcție de înălțimea, lungimea și înălțimea standard. A avea o placă grafică de dimensiuni greșite poate cauza probleme semnificative atunci când încercați să actualizați un computer. Plăcile grafice sunt disponibile în următoarele dimensiuni:
- Un singur slot
- La jumătate de înălțime
- Slot dublu
- Slot triplu
- 2.2
- 2.3
- 2.5
- 2,75
Sloturile unice ocupă cel mai puțin spațiu pe placa de bază. Un slot dual va ocupa două sloturi de expansiune, în timp ce un slot triplu acoperă trei sloturi.
Putere termică de proiectare (TDP)
Când jucați jocuri video, este posibil să observați că desktopul sau laptopul se încinge cu timpul. TDP este cantitatea maximă de căldură produsă de placa grafică sub sarcina de lucru. Dacă placa dvs. grafică are un TDP mare, va avea nevoie de mai multă răcire. Prin urmare, ar trebui să alegeți un sistem de răcire care disipează o astfel de căldură. Totuși, TDP-ul vă spune cât de multă putere va consuma placa dvs. grafică. Cu această măsurătoare, puteți identifica care placă grafică este ideală pentru nevoile dvs.
Viteza ceasului
Viteza de ceas a unei plăci grafice arată cât de repede sunt nucleele sale. În esență, funcția nucleelor este de a afișa grafică. Deci, dacă placa dvs. grafică are o viteză mare de ceas, sunteți asigurat de o procesare rapidă. Jucătorii și cei care lucrează cu programe solicitante ar trebui să fie atenți la viteza ceasului. Acest lucru se datorează faptului că se complace în activități grafice intensive. Vitezele de ceas vă vor permite, de asemenea, să vedeți sarcinile pe care le-ați comandat procesorului să le îndeplinească mai repede.
Porturi
Plăcile grafice au multe porturi care vă permit să vă conectați la alte dispozitive precum televizoare și monitoare. Înțelegerea acestor porturi și a funcțiilor lor este vitală. Înainte de a cumpăra placa grafică, asigurați-vă că are portul de care aveți nevoie pentru monitor. Majoritatea monitoarelor analogice se referă la porturile VGA, în timp ce monitoarele digitale pot folosi porturi de afișare, porturi HDMI, DVI sau USB de tip C.
Ray Tracing
Ray tracing este o caracteristică care permite luminii din jocurile video să simuleze iluminarea din viața reală. În acest fel, oferă o experiență minunată de joc. În plus, oferă un realism care nu era disponibil anterior. Grafica mai bună vă permite să vă apreciați jocurile video pe măsură ce vă agățați de ele.
Pentru creatorii profesioniști de conținut, le-a permis să se distreze fără probleme în dezvoltarea filmelor. Ray-tracing permite creatorilor de conținut să proiecteze texturi 3D precise și medii realiste.