Știați că hipertensiunea este una dintre cele mai dese cauze ale morții spontane?
Neavând simptome specifice, „boala mută”, așa cum i se mai spune, se traduce prin creșteri bruște ale tensiunii arteriale, anormale și foarte periculoase pe termen lung. O mulțime de persoane sunt hipertensive fără să știe, tocmai pentru că nu își măsoară tensiune periodic, fie din comoditate, fie din impresia falsă că lor nu li se poate întâmpla.
Tipuri de tensiometre
Există trei tipuri de tensiometre: tensiometrul cu mercur, tensiometrul aneroid și tensiometrele digitale. Dintre toate cele trei tipuri, tensiometrul cu mercur este cel mai precis, însă mercurul este o substanță toxică și bioacumulativă, iar dacă nu se reciclează corespunzător poate să afecteze grav mediul înconjurător, fiind fatal mai ales pentru organismul uman.
Din această cauză, în 2013 s-a semnat acordul Minamata privind importul și exportul tensiometrelor cu mercur ca fiind interzis în Europa. În ciuda preciziei sale excelente, s-a hotărât ca tensiometrul cu mercur să fie interzis din cauza unor incidente nefericite, chiar dacă în 2011, în 79% din clinicile medicale din Japonia se folosea acest tip de tensiometru pentru a măsura tensiunea arterială a pacienților.
Tensiometrul Aneroid
Tensiometrul Aneroid este unul mecanic, format din manșetă, manometru, pară și burduf din cauciuc. Dat fiind faptul că nu are lichid, așa cum se întâmplă în cazul celui cu mercur, acesta poate fi transportat cu ușurință fără să i se afecteze acuratețea.
Este considerat ca fiind alternativa sigură a tensiometrului cu mercur, iar principalele beneficii ale acestuia sunt accesibilitatea, rezistența, precum și forma lui compactă. Se folosesc atât acasă, dar mai ales în cabinetele medicilor, însă acestea necesită recalibrare periodică pentru a evita citirile defectuoase, de aceea acestea sunt folosite în special de către experți.
Tensiometrul digital
În rândul tensiometrelor enumerate până acum, cel digital este cel mai avansat din punct de vedere tehnologic. Aceste dispozitive se utilizează în principal acasă, datorită ușurinței de manevrare și de citire a rezultatelor, nefiind necesare cunoștințe medicale sau tehnice. Pentru măsurarea presiunii arteriale se folosesc senzori electrici, iar măsurătorile se afișează pe un display digital. De cele mai multe ori aceste dispozitive avertizează utilizatorul de orice neregularitate a presiunii arteriale sau a pulsului. Existând în acest moment pe piață o mulțime de aparate de acest fel, cu o multitudine de funcții pentru a ușura procesul.
Tensiometre de braț:
Sunt acele tensiometre care se înfășoară în jurul brațului pentru a măsura tensiunea arterială. Se folosesc de către majoritatea oamenilor datorită preciziei și acurateței rezultatelor.
Tensiometre de încheietură:
Au un design ergonomic și permit măsurarea mai confortabilă a tensiunii arteriale. Un beneficiul major este ușurința transportului acestora deoarece sunt compacte și mici.
Care tip de tensiometru oferă cele mai precise măsurători acasă?
Tensiunea arterială ridicată nu are de cele mai multe ori simptome, de aceea verificarea periodică este de dorit. Pentru aceasta, cele mai bune dispozitive sunt tensiometrele digitale pentru braț deoarece au o acuratețe mai mare a rezultatelor în comparație cu cele de încheietură.
Există studii ce arată că monitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu a permis considerabil îmbunătățirea controlului asupra acesteia, ducând la reducerea apariției problemelor asociate. În acest sens, un studiu din 2013 publicat în Circulația a demonstrat că cei care își monitorizau constant tensiunea la domiciliu aveau un control mult mai ridicat asupra obiectivelor pe care voiau să le atingă privind tensiunea arterială decât cei care își controlau tensiunea doar la medic.
Mai mult decât atât, tensiometrele digitale îmbină noile tehnologii și oferă o experiență completă privind măsurarea tensiunii arteriale. Un utilizator fidel al acestora mărturisește despre tensiometrul său digital care se poate conecta la telefon ca fiind ” extrem de util atunci când se pune problema inclusiv de a arăta medicului evoluția valorilor pe anumite perioade”.
Pe lângă precizia rezultatelor, tensiometrele digitale de braț sunt și foarte ușor de folosit, calitative, durabile și prietenoase cu fiecare membru al familiei indiferent de nivelul de educație.
Cu toate acestea este foarte important să mergeți regulat la medicul dumneavoastră pentru a beneficia de o verificare profesională.
Care sunt cele mai importante caracteristici ale unul tensiometru digital?
Pentru a evita efectele negative ale tensiunii arteriale crescute este indicat ca persoanele predispuse la afecțiuni cardiovasculare să aibă un control sporit folosind dispozitive pentru măsurarea tensiunii. Așa cum am stabilit anterior, tensiometrele digitale de braț sunt indicate în acest sens, deoarece sunt ușor de utilizat, însă și în cazul acestora trebuie să fiți atenți la câteva caracteristici.
Tensiometrul „perfect” este acela care se pliază pe nevoile dumneavoastră deoarece există dispozitive cu funcții încorporate care să răspundă cerințelor fiecărui om în parte, important este să-l alegeți pe cel care vi se potrivește propriei persoane.
Acuratețea
Acuratețea este cea mai importantă caracteristică a fiecărui tensiometru, indiferent că vorbim de unul manual sau de unul digital. Precizia măsurătorilor este extrem de importantă, iar unele tensiometre digitale pot atinge acuratețea tensiometrelor aneroide, chiar din confortul casei dumneavoastră.
Măsurarea exactă a tensiunii arteriale este esențială pentru diagnosticarea și gestionarea optimă a hipertensiunii. Verificarea tensiunii arteriale la domiciliu asigură comoditatea pacientului, detectarea hipertensiunii și îmbunătățirea autogestionării problemei.
Tensiometrele digitale folosesc tehnica oscilometrică de măsurare, ce se realizează prin folosirea unui senzor de presiune electric cu citire numerică. Valorile tensiunii sistolice și ale celei diastolice fiind calculate cu ajutorul unui algoritm. Cu toate acestea, în cazul persoanelor vârstnice pot apărea comorbidități cardiovasculare ce pot afecta acuratețea oscilometriei.
Multe tensiometre de uz casnic sunt vândute fără validarea formală a acurateței, de aceea, pentru siguranța sporită se recomandă achiziționarea tensiometrelor ce au trecut printr-o serie de teste clinice.
Lizibilitatea
Rezultatul măsurătorii trebuie să fie lizibil și ușor de înțeles, astfel încât utilizatorul să înțeleagă clar ce tensiune arterială are și care este însemnătatea acesteia. Caracterele trebuie să fie suficient de mari, lizibile și fără să lase loc de interpretare. În momentul în care vă apare rezultatul tensiunii dumneavoastră este necesar să cunoașteți dacă aceasta este normală, crescută sau foarte crescută, drept urmare o să vă oferim câteva informații în acest sens.
Tensiunea arterială sistolică reprezintă presiunea în artere atunci când inima se contractă, iar cea diastolică este presiunea în artere între contracțiile inimii. Valoarea optimă a presiunii sistolice este mai mică de 120, iar cea diastolice mai mică de 80, tot ce trece peste aceste valori indică o afecțiuni cardiovasculară.
Categorie de tensiune arterială | sistolică | diastolică |
Optimă | < 120 | < 80 |
Normală | 120-129 | 80-84 |
Normal înaltă | 130-139 | 85-89 |
Hipertensiune grad 1 | 140-159 | 90-99 |
Hipertensiune grad 2 | 160-179 | 100-109 |
Hipertensiune grad 3 | >= 180 | >=110 |
Detectarea bătăilor neregulate
Aritmia este o anomalie cardiacă ce se traduce prin bătăi neregulate ale inimii. Nu toate tensiometrele au funcția de detectare a bătăilor neregulate, însă un tensiometru bun vă fa oferi această opțiune.
Aritmia cardiacă poate fi identificată cu ajutorul unui tensiometru digital, utilizarea acestora ajutându-vă la prevenirea accidentului cardio-vascular cerebral asociat cu această afecțiune. Fibrilația arterială poate fi, astfel, observată într-un mod simplu deoarece de cele mai multe ori este asimptomatică și veți ști dacă trebuie să începeți un tratament adecvat pentru a nu permite formarea cheagurilor de sânge la inimă.
Nu uitați să împărtășiți rezultatele măsurătorilor tensiunii arteriale cu medicul dumneavoastră pentru a primi îndrumările de care aveți nevoie.
Indicator pentru nivelul tensiunii arteriale
Pe piață există multe tensiometre digitale pentru verificarea tensiunii arteriale ce îi indică clar utilizatorului ce înseamnă fiecare rezultat. În cazul indicatorului pentru nivelul tensiunii arteriale, scopul său principal este de a-i indica pacientului dacă tensiunea sa se află în limitele normale, dacă este mai mare sau mai mică decât nivelul optim la care trebuie să fie. Acest lucru va fi indicat cu ajutorul unor segmente colorate, pentru ca dumneavoastră să știți în ce categorie de tensiune arterială vă încadrați.
Astfel, va fi mult mai ușor pentru utilizator să știe dacă trebuie să se îngrijoreze sau nu, dacă trebuie să își sune medicul sau să caute mai multe informații. În cazul în care alegeți un tensiometru digital fără această funcție, nu vă rămâne de făcut decât să consultați tabelul de mai sus și să interpretați dumneavoastră rezultatul.
Timpul de măsurare a tensiunii
Multe tensiometre oferă posibilitatea de a vă măsura tensiunea în câteva secunde, maxim un minut. În funcție de complexitatea dispozitivului, timpul privind măsurarea tensiunii poate dura mai mult deoarece unele sunt setate pentru a înregistra trei citiri diferite în același timp, afișând doar citirea medie. Cele care fac o citire într-un minut tind să fie mai calitative, cu un risc mai scăzut de a afișa o valoarea eronată.
Cu toate acestea, există și tensiometre ce fac o citire mult mai rapidă, în 30 de secunde. La acest capitol este important de menționat că postura corpului influențează citirea, de aceea se recomandă o poziție confortabilă, stând pe scaun.
Portabilitate
În cazul în care doriți să vă măsurați tensiunea arterială în mai multe condiții, ușurința transportului și mărimea tensiometrului reprezintă subiecte de interes. Pentru citirile frecvente, în public, la serviciu sau în orice alt loc aveți nevoie de un tensiometru compact, ușor și silențios. Un tensiometru digital portabil vine neapărat cu baterii, pentru a nu depinde de o priză tot timpul și, în ciuda mărimii sale, este capabil de a oferi rezultate precise, de o acuratețe ridicată.
Dimensiunea și designul manșetei
Tensiometrele cu manșetă pentru partea superioară a brațului oferă cele mai precise citiri ale tensiunii arteriale, cu toate acestea, este important ca dimensiunea manșetei să se potrivească cu circumferința brațului dumneavoastră. În cazul în care este prea mare, manșeta nu se va potrivi brațului dumneavoastră și va oferi citiri incorecte, la fel cum se întâmplă și în situația în care aceasta este mult prea mică.
Înainte să achiziționați un tensiometru măsurați-vă circumferința brațului, apoi aflați care este dimensiunea manșetei tensiometrului pe care vreți să îl cumpărați.
În ceea ce privește designul, există două modele de manșon: unul care se înfășoară împrejurul brațului și altul care se introduce pe braț.
Cum să alegeți dimensiunea potrivită a manșonului?
Un studiu realizat de către oamenii de știință din Statele Unite ale Americii arată că 72% dintre cazurile de citire incorectă au fost cauzate utilizării unei manșete de dimensiuni greșite. Tocmai de aceea, pentru a evita astfel de cazuri, este important să cunoașteți diametrul brațului dumneavoastră, iar acesta poate fi aflat foarte ușor folosind un centimetru pe care îl înfășurați în jurul brațului.
Care este cel mai bun design?
Cel mai bun design este acela care se potrivește perfect cu brațul dumneavoastră. Cele mai multe tensiometre vin cu manșete de două feluri: fie unul ce presupune strecurarea brațului prin manșetă, fie cel care trebuie înfășurat în jurul brațului sau încheieturii mâinii.
Opțiunea de a împărți tensiometrul cu alții
În cazul în care vă doriți să folosiți același tensiometru împreună cu alți oameni este important să alegeți un dispozitiv care are această funcție de stocare a informațiilor. Unele tensiometre oferă posibilitatea de a stoca citiri separate pentru mai mult de o persoană, pe când altele nu au această funcție.
Astfel, această opțiune particulară va fi de interes pentru cei care vor să împartă tensiometrul și cu alți membrii ai familiei sau prieteni.
Stocare internă
Stocarea internă presupune memorarea citirilor utilizatorului sau utilizatorilor. Unele dispozitive pot să stocheze mai multe citiri decât altele, iar în cazul în care alegeți un tensiometru fără stocare internă, notarea fiecărei măsurători pe foaie funcționează la fel de bine.
Există tensiometre care stochează de la 30 la 200 de măsurători, iar cele care au funcția de Bluetooth încorporată pot chiar să transfere aceste valori pe telefonul mobil, pentru a avea un control mai ridicat asupra eventualelor schimbări.
În cazul în care vă interesează ca tensiometrul dumneavoastră să stocheze cât mai multe citiri, unul cu o memorie internă mare vă este de folos.
Conexiune Wireless
Unele tensiometre nu au această funcție de conectare la un alt dispozitiv, însă, există și tensiometre care vin cu posibilitatea de a-l conecta la telefonul mobil. Prin intermediul acestei funcții, toate citirile vor fi afișate atât de display-ul tensiometrului, cât și pe SmartPhone.
Tensiometrele digitale de acest fel sunt foarte practice și ușor de folosit, mai ales dacă vă doriți să împărtășiți rezultatele cu medicul dumneavoastră, prin e-mail sau mesaje text. Un avantaj considerabil este stocarea citirilor pe telefonul mobil, explicarea acestora în cazul în care nu vă pricepeți la interpretarea valorilor și compararea în timp a citirilor.
Exportul citirilor
În momentul în care tensiometrul poate comunica cu telefonul mobil prin intermediul unei aplicații, toate citirile pot fi exportate și împărtășite cu alți oameni: prieteni, familie, medic, etc. Exportarea acestora se poate realiza pe computer sau direct pe telefon în format PDF, iar acest document poate fi trimis pe e-mail, prin mesaj text, sau poate fi stocat în alte aplicații, precum Apple Health.
Această funcție este importantă pentru cei care se preocupă activ de valorile tensiunii lor arteriale, pentru cei care vor să compare citirile pe o perioadă mai lungă și mai ales pentru cei care doresc să transmită citirile medicului lor.
Validare clinică
Siguranța și acuratețea rezultatelor este mai mare în cazul acelor tensiometre validate clinic.
Validarea clinică verifică exactitatea măsurătorii tensiometrului printr-o serie de teste efectuate pe subiecți ce îndeplinesc anumite criterii. Însă, există diferențe privind metodele de validare, de aceea este important să cunoașteți în ce măsură a fost validat. În acest sens, validarea presupune siguranța utilizării tensiometrului la pacienții cu diabet, la femeile însărcinate și cele cu preeclampsie, la oamenii cu probleme renale, la obezi, oameni în vârstă și la copii.
Unele tensiometre sunt sigure din toate punctele de vedere enumerate mai sus, pe când altele au fost validate doare din perspectiva anumitor categorii.
L-am cumpărat- acum ce fac?
După ce l-ați achiziționat trebuie să fiți atenți la câteva aspecte extrem de importante care prelungesc durata de viață a tensiometrului. În acest sens, examinați exteriorul carcasei pentru a vă asigura că este intactă și că nu prezintă fisuri, la fel și tuburile, cablurile și alte piese care vin împreună cu tensiometrul.
Este important să feriți echipamentul de trepidații puternice și să-l țineți la depărtare de impurități și umiditate. Manșeta trebuie ferită de obiecte ascuțite, iar durata de măsurare nu trebuie să depășească 2 minute.
Pentru curățarea tensiometrului se recomandă folosirea unei cârpe uscate și a unui dezinfectant pe bază de alcool.
Folosirea tensiometrului
Indiferent de modelul tensiometrului, este foarte important să cunoașteți câteva detalii privind măsurarea tensiunii acasă. Pentru a fi siguri de acuratețea tensiometrului este indicat să aveți o primă testare a acestuia la medicul dumneavoastră pentru a se asigura că îl folosiți corect.
Tensiunea se măsoară de două ori pe zi, dimineața (înainte de micul-dejun) și seara. Se recomandă ca înainte cu 30 de minute să vă luați tensiunea să nu mâncați, fumați, consumați alcool sau cafea, iar în momentul în care sunteți gata să v-o măsurați, să vă așezați într-o poziție relaxată, de preferat pe scaun.
Asigurați-vă că manșeta se potrivește perfect, aceasta înfășurându-se direct pe piele pentru o acuratețe crescută a rezultatelor (unele tensiometre se pot folosi și deasupra hainelor).
De asemenea, când mai faceți vizite la medic puteți lua tensiometrul cu dumneavoastră pentru a compara rezultatele și nu uitați să vă măsurați tensiunea într-un mediu controlat (aceeași poziție, parte din zi, înainte de a mânca).
Mentenanță și curățare
În momentul în care aveți un tensiometru vă angajați să îl păstrați curat și într-un loc sigur, departe de eventuale lovituri sau umezeală. Tuburile trebuie manevrate cu grijă, fără să trageți de ele, iar manșeta trebuie schimbată în momentul în care nu se mai potrivește perfect pe braț.
În niciun caz nu spălați aparatul sau manșeta, ci doar ștergeți-le gentil cu o lavetă uscată și alcool sanitar. Dacă nu utilizați tensiometrul o perioadă mai lungă se recomandă ca bateriile să fie scoase, iar depozitarea acestuia se realizează într-un loc uscat, curat și departe de îndemâna copiilor.
Bateriile trebuie înlocuite în momentul în care luminozitatea ecranului nu mai este la fel de puternică sau când ecranul nu se mai aprinde și în niciun caz să nu folosiți simultan încărcătorul și bateriile.
În cazul în care l-ați scăpat sau l-ați lovit, acesta se poate strica deoarece este destul de fragil. Pentru a verifica acuratețea rezultatelor, în cazul unui astfel de incident se recomandă să vă măsurați tensiunea la medic, apoi să o măsurați cu tensiometrul dumneavoastră pentru a vă asigura că dispozitivul nu a suferit deteriorări.
Calibrare
Indiferent că vorbim despre un tensiometru manual sau un tensiometru digital, important este ca, o dată la o perioadă (de obicei 2 ani), să fie calibrat. Calibrarea acestuia se poate realiza fie de dumneavoastră, fie de un medic specialist.
Pentru activarea modului de calibrare trebuie să scoateți una din baterii, apoi să țineți apăsat tasta START/STOP și să introduceți din nou bateria în compartimentul ei. După ce ați realizat acest pas, tasta trebuie să fie apăsată timp de câteva secunde din nou până când pe ecran apar câteva caractere care clipesc.
Important de menționat este că fiecare tensiometru poate avea o modalitate diferită de calibrare, de aceea consultarea manualului tehnic este recomandată. Calibrarea dispozitivului este necesară pentru e elimina eventualele erori și pentru a asigura utilizatorului o măsurare precisă, mai ales dacă acesta a înregistrat mai multe valori.
Garanție
În funcție de firma producătoare și de model, garanția tensiometrului poate varia. În majoritatea cazurilor, tensiometrele de braț, care sunt și cele mai precise, oferă o garanție de minim 2 ani, dar pot ajunge și la garanții de 5 ani.
Condițiile pentru acordarea garanției diferențiază, de asemenea, de la producător la producător, însă, în cazul în care beneficiați de acest serviciu, tensiometrul va veni la pachet cu un certificat de garanție pe care să îl completați în cazul în care se produc deteriorări.
Cuvinte finale
Inima noastră este un organ extrem de prețios, de aceea grija pe care trebuie să i-o oferim trebuie să fie una atentă. Măsurarea tensiunii acasă este o bună practică, mai ales pentru oamenii care sunt predispuși la a dezvolta probleme cardiovasculare.
Tensiometrele digitale sunt o variantă excelentă pentru a vă măsura tensiunea din confortul casei dumneavoastră, însă, înainte de a-l achiziționa, trebuie să știți că cel mai bun tensiometru este cel de o acuratețe crescută, potrivit nevoilor personale.